De cateva zile, va confruntati cu o problema enervanta pe laptop refurbish pe care nu reusiti sa o rezolvati. In incercarea de a rezolva problema, un prieten de-al tau, care este expert IT, ti-a sugerat sa ii arati capturi de ecran ale ecranului PC-ului tau, pentru ca el sa inteleaga mai bine situatia. Cu toate acestea, daca te afli acum aici si citesti acest ghid, probabil pentru ca atunci cand prietenul tau ti-a cerut sa-i arati capturi de ecran de pe ecranul PC-ului tau, ai "strambat din nas" si ai inceput sa te intrebi ce trebuie sa faci. Daca acesta este intr-adevar cazul, nu aveti niciun motiv de ingrijorare. Pot, de fapt, sa va explic cum sa faceti un ecran pe PC si ce instrumente sa folositi pentru a efectua aceasta operatiune.

Daca doriti sa invatati cum sa capturati ecranul PC-ului, aveti la dispozitie diverse resurse. In functie de preferintele si nevoi, puteti alege intre instrumentele si functiile care vin "standard" pe Windows sau macOS sau puteti utiliza solutii de la terti. In toate cazurile, acestea sunt instrumente foarte bune, asa ca depinde de tine sa decizi daca doresti sa folositi un instrument sau altul.

Cum sa faci screenshot PC-ul Windows

Daca nu doriti sau nu puteti sa instalati un nou software pe computer, dar totusi trebuie sa intelegeti cum sa faceti un screenshot pe PC, va sugerez sa folositi instrumentele integrate in Windows, despre care voi vorbi in capitolele urmatoare.

Combinatie de chei

Daca doriti sa folositi comenzi rapide de la tastatura pentru ecran pe PC pentru a fi mai comod, am o solutie. Daca utilizati un computer cu orice versiune recenta de Windows (XP si versiunile ulterioare), puteti captura intregul desktop apasand tasta Print Screen sau Stamp, care se gaseste de obicei in coltul din dreapta sus al tastaturii. Dupa apasarea butonului, captura de ecran este salvata in clipboard. Pentru a o recupera, trebuie sa o lipiti in orice software de grafica, cum ar fi Paint, folosind functia Lipire, care poate fi accesata prin clic dreapta sau folosind combinatia de taste Ctrl+V de pe tastatura. Dupa ce imaginea a fost lipita in programul de grafica, salvati-o in format JPG, PNG sau BMP (sau in orice alt format doriti), folosind comanda File si apoi alegeti Save As din meniul care apare. Inainte de a salva imaginea, puteti, de asemenea, sa o modificati (taiati captura de ecran, adaugati text etc.) folosind instrumentele din fereastra software-ului.

Instrument de captura

Dupa ce ati pornit Windows Capture Tool, veti vedea pe desktop o cutie mica cu mai multe butoane. Pentru a face o captura de ecran, faceti clic pe butonul New (Nou) si apoi, tinand apasat butonul drept al mouse-ului, desenati un dreptunghi care sa cuprinda zona ecranului pe care doriti sa o capturati. Dupa ce operatiunea este finalizata, se va deschide editorul de imagini, prin intermediul caruia puteti sa o editati folosind diferitele instrumente disponibile pe ecran (de exemplu, stiloul sau markerul) si sa o salvati ca imagine GIF, JPG sau PNG, folosind pictograma dischetei din stanga sus si alegand apoi formatul de salvare, folosind meniul derulant Save As.