Conectarea a doua PC-uri impreuna pentru a face schimb de fisiere este destul de simpla explicata de cei de la dab-it.ro in zilele noastre, atat pentru ca sistemele Windows moderne ofera toate instrumentele necesare pentru a configura cu usurinta conexiunile, cat si pentru ca puteti utiliza reteaua wifi de acasa pentru a partaja resursele tuturor computerelor pentru a le utiliza ca si cum ar fi pe fiecare computer in parte. Pentru a avea o imagine de ansamblu a tuturor posibilitatilor cele mai simple cu care se pot conecta doua calculatoare, fie permanent, fie doar ocazional, de exemplu atunci cand vine un prieten in casa, este necesar sa se urmeze un anumit tip de discurs si sa se efectueze cateva operatiuni preliminare pe care vom incerca sa le prezentam aici intr-o maniera logica. Configuratia generala consta in patru etape:

1)      In cazul unei conexiuni prin cablu incrucisat, adica fara router, cele doua calculatoare trebuie sa aiba o adresa IP statica.

Pentru a seta un IP static, deschideti Panoul de control al Windows, accesati Retea si Internet > Centrul de retea si partajare. Dati click pe Edit Card Settings (Editare setari cartela), apoi dati click dreapta pe placa Ethernet, mergeti la Properties (Proprietati), derulati lista in jos in mijloc selectand TCP/IPv4 si dati click pe Properties (Proprietati). Acum dati click pe Use the following IP address (Utilizati urmatoarea adresa IP) si dati celor doua computere adresele: 192.168.1.2 si 192.168.1.3.

2)      Atribuiti PC-urile care urmeaza sa fie conectate la acelasi grup de lucru sau grup de lucru.

Pentru a face acest lucru, deschideti Panoul de control > Sistem si securitate > Sistem si dati click pe Setari avansate ale sistemului. In fila Computer Name (Nume computer), dati click pe Change to Workgroup (Schimbare in grup de lucru). Apoi atribuiti un nume celor doua PC-uri si asigurati-va ca ambele fac parte dintr-un grup de lucru cu acelasi nume.

3)      Pentru conexiunile Wifi, asigurati-va ca reteaua comuna la care se conecteaza cele doua PC-uri este configurata ca retea privata.

Consultati un alt articol pentru un ghid de configurare a retelei private Wi-Fi in Windows 7, 8 si Windows 10.

4)      Activati partajarea fisierelor in retea

Deschideti din nou Panoul de control, accesati Retea si Internet si apoi Centrul de retea si partajare. Acum dati click pe Change advanced share settings (Modificati setarile avansate de partajare) din meniul din stanga. In sectiunea initiala a profilului privat, activati descoperirea retelei si configurarea automata a dispozitivelor din retea. Apoi activati partajarea fisierelor si a imprimantelor si, daca utilizati doua PC-uri care ruleaza Windows 7, 8 sau Windows 10, activati grupul Acasa. Treceti peste sectiunea "guest" sau "public network" si extindeti partea "all networks" (toate retelele) pentru a gasi inca trei optiuni de activat, inclusiv una care necesita introducerea unei parole. Dupa ce au fost parcurse aceste etape preliminare, toate computerele configurate pot face schimb de fisiere direct prin intermediul cablului incrucisat sau al retelei Wi-Fi. Pentru a partaja un dosar, dati click cu butonul drept al mouse-ului pe el, accesati Properties si activati partajarea in retea.