Atunci cand vrei un calculator nou, sau cauti in cateogria de calculatoare second hand, va trebui sa stii mai multe detalii care sa te ajute sa determini daca un calculator este sau nu potrivit pentru tine. Astfel, vei obtine un calculator pe care sa il poti folosi cu succes pentru foarte mult timp si pe care sa il upgradezi la nevoie, ori de cate ori este necesar.

Alege procesorul potrivit

In functie de activitatile pe care urmeaza sa le faci pe calculator este important sa alegi un calculator cu un procesor potrivit. Nu e greu sa faci asta daca definesti de la bun inceput la ce iti trebuie calculatorul, insa este bine sa iti iei si o marja de eroare astfel incat sa nu apara probleme ulterior, cand vei dori sa il folosesti si la alte activitati. Procesoarele i3 sunt bune pentru browsing, dar daca vrei si activitati mai complexe, ar trebui sa alegi variante cum ar fi i5 sau i7, sau pe cele moderne de la AMD. Pentru gaming, nu vei putea face nimic pe un procesor mai mic de i5, iar daca acesta este vechi, pentru noile jocuri esti la limita.

Placa video

Poti alege calculatoare cu placa video dedicata sau integrata. Totul depinde de ceea ce urmeaza sa faci pe calculator. Daca este doar pentru office, munca si relaxare pe internet, atunci poti alege unul cu placa video integrata, care va fi mai ieftin. Daca vrei sa te joci, ai nevoie de o placa video dedicata si foarte buna pentru a rula ultimele aparitii. Daca vrei sa faci activitati complexe cum ar fi procesarea video, designul si randarile, atunci clar ai nevoie de o placa video care sa suporte functiile programelor, dar si de un procesor foarte puternic.

Cantitatea de memorie RAM

Memoria RAM ajuta la realizarea unui numar cat mai mare de sarcini simultan, alaturi de procesor. Cu cat ai mai mult RAM, cu atat te vei misca mai bine si mai fluid in diverse sarcini de lucru. De cele mai multe ori, RAM-ul poate fi upgradat ulterior si daca mai este nevoie, vechile placute pot fi inlocuite cu unele noi si mai mari, in functie de necesitati, dar pentru a evita asta, se poate cumpara de la bun inceput un calculator cu o cantitate mai mare de RAM.

Tipul de Hard Disk

Sunt mai multe tipuri de Hard Disk dintre care poti alege. In primul rand, avem clasicul si batranul hard ATA care este foarte lent si care in prezent nu se mai foloseste. Pe acesta nu il recomandam, din motive evidente. Hardul SATA este cel care a urmat dupa ATA si este ceva mai rapid. Avantajul acestuia consta in faptul ca poate fi gasit la dimensiuni mari, fara sa coste mult. Cea mai rapida varianta este SSD-ul si se spune ca dupa ce testezi o data un calculator cu SSD nu vei mai putea lucra pe alte tipuri de Hard Diskuri pentru ca toate iti vor parea prea lente.

Acestea sunt cele mai importante caracteristici de luat in calcul la un calculator atunci cand vrei sa il cumperi.