Tocmai ti-ai cumaprat un calculator de la Dab-It si nu stii cum sa ii pui o parola? Iti explicam noi tot ce trebuie sa stii astfel incat sa obtii securitatea de care ai nevoie pentru sistemul tau. Uneori poate fi nevoie sa ai parole astfel incat cei care vin la tine sa nu poata accesa anumite documente importante si date personale.

 Cand configurezi pentru prima data un calculator, Windows iti va cere sa setezi o parola pentru contul tau. Este posibil sa fi ratat sau sa fi sarit peste acest pas, respectiv sa fi eliminat parola anterior. Windows iti permite sa adaugi o parola la contul tau, mai tarziu, utilizand fucntia Conturi de Utilizator din panoul de control.

Odata setat, Windows afiseaza o bara de text pentru parola cand porneste. Daca un utilizator introduce o parola incorecta, nu poate avea acces la cont. Aceasta caracteristica de securitate descurajeaza angajatii curiosi sau hackerii rau intentionati sa acceseze datele de afaceri sensibile de pe computerul tau.

Da click pe butonul „Start”. Da click pe „Panou de control”, apoi da click pe „Adaugati sau eliminati conturi de utilizator” in sectiunea intitulata „Conturi de utilizator si siguranta familiei”. Da click pe „Continuati” daca Controlul conturilor utilizator iti solicita permisiunea pentru a face modificarea.

Da click pe numele contului tau in lista, apoi Da click pe „Creati o parola”.

Introdu o parola in barele de text. Pentru a crea o parola puternica, creaza o combinatie aleatorie de litere, numere si simboluri care sa aiba cel putin opt caractere. Evita sa folositi numele tau, numele companiei tale, informatii de identificare, cum ar fi numele animalului  de companie sau un cuvant complet.

Introdu un indiciu de parola in bara de text, apoi da click pe „Creaza parola”. Reporneste computerul si conecteaza-te la contul tau cu noua parola.

Alte moduri de a securiza informatiile

Companiile ar trebui sa-si securizeze retelele fara fir folosind protocolul Wi-Fi Protected Access 2. Autentificarea WPA2 impiedica intrusii sa obtina acces neautorizat la o retea, iar utilizatorii care se conecteaza la un hot spot securizat trebuie sa introduca o parola sau o fraza de acces. Aceasta masura de securitate se poate transforma intr-un inconvenient major, totusi, daca ai pierdut sau ai uitat parola de retea. Din fericire, daca te-ai conectat anterior la retea, puteti recupera cu usurinta parola.

Da click pe „Start” si tasteaza „retea” in caseta de cautare. Selecteaza „Centrul de retea si partajare” in rezultatele cautarii, sub titlul Panoul de control.

Alege „Gestionati retelele wireless” din panoul din stanga. Da click dreapta pe reteaua wireless si selecteaza „Proprietati”.

Acceseaza fila „Securitate” si da click pe „Afisati caracterele” pentru a vedea parola sau expresia de acces pentru reteaua ta.

Acestea sunt cele mai bune variante pentru a parola si a obtine din nou parolele. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi pasii si vei putea avea acces securizat la calculatorul tau, astfel incat informatiile sa nu fie interceptate si sa nu fie furate, atunci cand sunt foarte importante.