Tocmai ti-ai cumparat un nou calculator de la Dab-IT si nu stii cum sa faci print screen pe el? iti explicam in cele ce urmeaza tot ce ai de facut pentru a obtine capturi de ecran pe calculatorul tau, vizand cele mai cunoscute si mai simple metode.

Cel mai simplu mod de a face printscreen pe calculator pe Windows 10 sau pe Windows 11 este cu butonul PrtScn sau Print Screen de pe tastatura. Pentru a captura tot ecranul este de ajuns sa apesi acest buton. In Windows 10, prin screenul va aparea copiat in clipboard. Pentru a salva fisierul va trebui sa ii dai paste intr-un program care iti permite sa inserezi imagini, cea mai comuna varianta fiind Paint sau Word.

In Windows 11, atunci cand apesi tasta PrtScn printscreenul va fi salvat intr-un folder dedicat numit Screenshits unde poti gasi toate capturile de ecran facute. De asemenea, daca este activ, poti gasi print screenurile si in OneDrive.

Le poti salva automat apasand tasta Windows cu butonul print Screen. Pentru a face printr Screen pe Windows 10, apasa tasta Windows si butonul PrtScn simultan iar ecranul tau se va incetosa si vei vedea un screenshot cu tot ecreanul care se va salva in folderul ScreenShots.

Alt+Print Screen

Pentru a captura doar ecranul activ tot ce trebuie sa faci este sa apesi Alt+PrtScn. In Windows 10 asta va copia printscreenul in clipboard si va trebui sa ii dai paste in alt program, asa cum am spus mai sus. In Windows 11, va salva imaginea in folderul Screenshots.

Toolul Snip and Sketch de pe Windows 10

Acest instrument este cea mai buna varianta pentru a face printscreenuri pe Windows atunci cand vrei sa il customizezi, sa faci adnotari sau sa distribui capturile de ecran. Pentru a-l activa, foloseste scurtatura Windows + Shift +S. Vei vedea cum ecranul se estompeaza si va aparea un mini meniu care iti va da optiuni pentru print screen, astfel incat sa poti captura ceea ce doresti din ecranul tau. Acest instrument exista si in Windows 10 dar nu este folosit in mod uzual. In Windows 11 in schimb este un upgrade major pe care utilizatorii il pot folosi I este cea mai buna metoda de a face screenshoturi.

Pentru a incepe sa il folosesti in Windows 11 este suficient sa cauti pentru el, apasand tasta Windows + Shift+S. la fel ca si cu Snip and Sjetch ecranul tau se va diminua si va aparea un toolbar cu optiuni de capturare a ecranului deasupra. Acest instrument te va lasa sa creezi diverse forme in momentul in care faci screenshot.

Acestea sunt cele mai comune metode pentru a face un screenshot corect si eficient. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca tastezi corect combinatiile de mai sus, iar captura ta de ecran va fi gata in cateva secunde. Ai la dispozitie toate instrumentele de care ai nevoie pentru a o face. Chiar si atunci cand nu ai programe instalate, poti folosi ceea ce iti ofera Windows – asa cum se intampla cu Paint sau WordPad care sunt deja instalate.