Indiferent de marimea afacerii tale, majoritatea angajatilor au nevoie de un computer pentru a-si face treaba. Acestea sunt probabil una dintre cele mai importante instrumente ale companiei tale, astfel ca, ca proprietar de afaceri, ar trebui sa intelegi cum functioneaza un computer in cele mai elementare termeni, pentru a putea lua decizii mai informate atunci cand trebuie sa repari, sa actualizezi sau sa inlocuiesti un calculator.

De la un laptop entry-level la un PC de ultima generatie, iata cateva dintre componentele critice pe care le vei gasi pe fiecare calculator second hand, astfel incat atunci cand cumperi de la Dab-It sa stii la ce sa fii atent.

Placa de baza

Placa de baza este principala placa de circuit imprimat responsabila de coordonarea a tot ceea ce se intampla in computerul tau. De la rutarea puterii pana la gestionarea proceselor, placa de baza se asigura ca toate celelalte parti se pot conecta; orice alta componenta este conectata la placa de baza, fie direct, ca in cazul unitatii centrale de procesare (CPU), fie atasata prin fire, cum ar fi hard disk-ul.

CPU/Procesor

Unitatea centrala de procesare (CPU) – sau, mai simplu, procesorul – este creierul operatiunii, oferind computerului tau puterea de procesare necesara pentru a indeplini functiile de care ai nevoie pentru a iti conduce afacerea. Miezul procesorului este partea care primeste instructiuni si efectueaza calcule; un procesor poate avea un singur nucleu sau mai multe nuclee. Cu cat un procesor are mai multe nuclee, cu atat mai rapid poate procesa informatiile. In plus, un computer poate avea mai multe procesoare pentru a maximiza si mai mult puterea de procesare. Daca lucrezi cu procesare intensiva, cum ar fi editarea video sau programarea, este logic sa investesti o parte din bugetul tau tehnologic intr-un procesor cu mai multe nuclee, astfel incat sa iti poti indeplini mai bine munca fara a incetini computerul.

RAM

Memoria cu acces aleatoriu (RAM) este memoria de lucru pe termen scurt a computerului. Computerul plaseaza date in memoria RAM atunci cand un program le foloseste in prezent pentru a lucra la o sarcina. Odata ce ai terminat, datele sunt sterse din RAM, astfel incat memoria este disponibila pentru alte sarcini. Cu cat ai mai mult RAM, cu atat mai multe programe poti rula simultan si cu atat computerul va raspunde mai repede. Cand faci cumparaturi pentru RAM, verifica pentru a vedea care este cantitatea maxima pe care o pot suporta placa de baza si procesorul tau — RAM poate functiona doar la acele limite.

Hard disk

Spre deosebire de RAM, hard disk-ul este pentru stocarea permanenta a datelor. Tot aici sunt stocate sistemul de operare si toate aplicatiile software. Deci, pe langa faptul ca ai spatiu pentru fisiere, trebuie sa te asiguri ca hard diskul are spatiu disponibil pentru ca sistemul de operare si software-ul sa functioneze. Pe langa dimensiunea de stocare, viteza de stocare a hard disk-ului va afecta performanta computerului, influentand cat de repede computerul poate gasi si deschide fisiere. 

Hard disk-urile sunt de doua tipuri: unitati cu stare solida si unitati hard disk. Unitatile SSD, uneori numite unitati flash, sunt mai mici, mai usoare si mai rapide decat unitatile hard disk, dar sunt mai scumpe. Unitatile de hard disk sunt mai putin costisitoare decat unitatile SSD, dar contin parti mecanice, care pot afecta viteza cu care computerul poate accesa datele si, prin urmare, performanta.

Tastatura și mouse-ul - sunt dispozitivele prin care poți introduce datele și interacționa cu calculatorul. Există mai multe tipuri de tastaturi și mouse-uri, cum ar fi cele mecanice sau cele wireless.