Pe masura ce preturile pentru energia electrica cresc, utilizatorii de calculatoare incep sa se intrebe cat de mult consuma calculatorul lor si ce trebuie sa faca pentru a diminua acest consum. Iata mai multe informatii care sa te ajute sa iti dai seama cat va consuma un calculator, inainte de a cumpara calculatoare second hand gaming, care au tendinta de a consuma mai mult..

Un computer desktop foloseste in medie intre 60 si 300 de wati. Este foarte dificil sa stii exact cat de mult folosesc computerele in medie, deoarece exista atat de multe configuratii hardware diferite. Sursa de alimentare a computerului nu este o modalitate exacta de a masura consumul de energie, deoarece iesirea sursei de alimentare este anuntata ca cantitatea maxima de wati pe care o poate produce o sursa de alimentare. Consumul de energie electrica al unui computer depinde, de asemenea, in mare masura de placa video, o placa video de ultima generatie poate consuma multa putere si avand mai mult de una (mod SLI sau Crossfire) in timpul jocurilor complexe sau al redarii 3D poate folosi o cantitate mare de energie. Estimam ca un computer desktop modern mediu va folosi aproximativ 100 de wati de putere, fara a include ecranul de afisare.

Pentru a economisi energie, opreste computerul atunci cand nu este utilizat sau activeaza functii de economisire a energiei, cum ar fi modul hibernare, standby sau sleep. Modurile de economisire a energiei iti vor permite sa pornesti rapid un computer atunci cand trebuie sa il utilizezi. Modul de repaus utilizeaza de obicei doar 1-5 wati de putere si poate fi setat sa se porneasca automat dupa un timp stabilit de inactivitate.

Daca vrei sa afli cantitatea exacta de energie electrica pe care o foloseste computerul  desktop, iti recomandam sa cumperi un monitor pentru consumul de energie electrica sau un contor de putere, care se afla intre priza de curent si orice dispozitiv pe care il conectezi. Acest lucru iti va permite sa afli cu exactitate cantitatea exacta de energie pe care o foloseste computerul tau.

Un desktop foloseste in medie 200 W/ora cand este utilizat (difuzoare si imprimanta incluse). Un computer care este pornit opt ​​ore pe zi foloseste aproape 600 kWh si emite 175 kg de CO 2 pe an.

Un laptop consuma intre 50 si 100 W/ora atunci cand este utilizat, in functie de model. Un laptop care este pornit opt ​​ore pe zi foloseste intre 150 si 300 kWh si emite intre 44 si 88 kg de CO 2 pe an.

In modul stand-by , consumul de energie atat al unui desktop, cat si al unui laptop scade la aproximativ o treime. Acest lucru contribuie la diminuarea consumului.

Consumul de energie al unui computer depinde desigur de model si de modul in care este utilizat. De exemplu, un laptop foloseste doar o treime din cat consuma un desktop:

Un desktop complet foloseste in medie 200 de wati ora (Wh). Aceasta este suma consumului mediu pe ora al computerului propriu-zis (171 W), al modemului de internet (10 W), al imprimantei (5 W) si al difuzoarelor (20 W). Presupunand ca un computer este pornit timp de opt ore pe zi, consumul anual ajunge la 600 kWh . Aceasta corespunde unei emisii de CO 2 de aproximativ 175 kg pe an, adica 1,75 % din emisiile medii anuale ale unui belgian.

 Un laptop foloseste considerabil mai putin: intre 50 si 100 Wh pe care il are, in functie de model. Daca este utilizat timp de opt ore pe zi, consumul variaza deci intre 150 si 300 kWh/an . Aceasta corespunde unor emisii de CO 2 cuprinse intre 44 si 88 kg pe an.

In stand-by, consumul de energie atat al unui computer desktop, cat si al unui laptop scade la aproximativ o treime. Punerea monitorului in stand-by reduce consumul acestuia cu 15%. Daca monitorul este oprit complet, atunci, desigur, nu consuma energie.